Johan Høegh Hansen: Under Dannebrog og Erfalasorput


2011.01.22 - 2011.03.31

Aktuelle

Kommende

Tidligere

JOHAN HØEGH HANSEN: UNDER DANNEBROG OG ERFALASORPUT

Johan Høeg Hansen, der i 2009 var udsendt som soldat fra Livgarden på Amardillo-basen i den urolige Helmand-provins i Afghanistan, udstiller 51 fotos i A3-størrelse fra sit ophold i landet.
Billederne af valgt ud af en serie på i alt 7.500 fotos, som han tog under sin knap seks måneder lange udstationering.
– Det har været en længere proces at vælge billederne ud. Nogle fotos betyder meget for mig. Men det er jo ikke sikkert, at de nødvendigvis siger andre noget. Og derfor har det været en fordel, at kunstmuseet har været med til at vælge billederne ud, siger Johan Høeg Hansen.

Kamphandlinger
Billederne er delt op i forskellige kategorier og beskriver således både kamphandlinger, tab og hverdagen for civilbefolkningen i Afghanistan.
– Det er begrænset, hvor meget man kan sige med 51 billeder. Men jeg har fundet en række fotos, der betyder meget for mig følelsesmæssigt, og hvor man kan læse meget ud af for eksempel handlingen eller ansigtsudtryk, forklarer fotografen.
Han har bevidst valgt ikke at vise voldsomme fotos af for eksempel dræbte personer. Men der vil omvendt være fotos fra en mindehøjtidelighed for to danske soldater, der blev dræbt, mens han var i Afghanistan.
– Og det er meget stærke fotos, hvor man kan læse stemningen og følelserne i ansigterne på alle soldaterne, forklarer Johan Høeg Hansen, der har været en ivrig fotograf, siden han gik i de ældste klasser i folkeskolen.
Udstillingens arbejdstitel er ”Under Dannebrog og Erfalasorput”.
– På denne måde kæder vi de to ting sammen, at en person fra Grønland har været i Afghanistan. Og budskabet er desuden, at ønsker man at være soldat, skal man søge muligheden. Det er ikke umuligt, heller ikke selvom man bor i Grønland, siger Johan Høeg Hansen.
Udstillingen varer ind til videre frem til slutningen af marts måned.