Arnold Heim: Historiske fotos


2013.01.25 - 2013.02.28

Aktuelle

Kommende

Tidligere

ARNOLD HEIM: HISTORISKE FOTOS

I 1909 gennemførte den schweiziske geolog Arnold Heim en ekspedition på Diskoøen og Nuussuaq halvøen. På ekspeditionen optog han under vanskelige forhold mere end 700 fotos. En del af disse billeder er af høj fotografisk kvalitet, og de har desuden en stor kulturhistorisk værdi, fordi mange af dem fortæller om den grønlandske befolkning, deres klædedragt og levevis, de danske kolonihuse og grønlandske tørvehuse og sommertelte mv. Efterfølgende er en del af billederne blevet håndkolorerede.

Næsten samtidig gennemførte den schweiziske alpin- og polarforsker og meteorolog Alfred de Quervain en ekspedition i Uummannaq fjorden og på indlandsisen. Arnold Heim var deltager i den sidste del af de Quervains ekspedition i 1909.

I 1912 gennemførte Alfred de Quervain som den første polarforsker nogensinde en krydsning af den midtgrønlandske indlandsis fra vest til øst. Fra denne ekspedition findes også håndkolorerede fotos.

Det er Arnold Heims unikke historiske fotos, der er grundlaget for udstillingen og bogen om tre schweiziske ekspeditioner, der næsten er gået i glemmebogen både i Grønland, Danmark og Schweiz. Udstillingen er sammensat i anledning af 100 året for Alfred de Quervains bedrift. Det er samtidig en hyldest til de kendte og ukendte grønlændere hvis indsats var forudsætningen for, at ekspeditionerne overhovedet kunne gennemføres.

Fernisering på kulturnatten d. 26. jan. kl. 19.00